Vaihdettiin kierros Putkitelevisio - PenaSäätiöt
Etusivu
Tietoa Penasta
PenaPedia
Pena Palsta
Kuvakalleria
Savukehinnasto
Linkkejä
Materiaalia

Ajoneuvotietokanta (BETA)
Osoitetietokanta (BETA)

Yritystietokanta (BETA)

Vanhat uutiset

Kappale Kauneinta Suomea
Metsäkaatopaikkoja
--> Adolf <--
LOTTO-numerot

PenaNetworksin museo
PenaNetworksin kirjasto

Suosittelemme Ääliömäiset sivustot

Miksi KOIRA(@) tuijottaa?

Se haluaa matkia Teitä
Sillä ei ole parempaakaan tekemistä
Sillä on pää-ongelma

Aiemmat kyselyt

Pulautteet

<pässi> pässi
<pässi> pässi
<pässi> pässi
<pässi> pässi
<pässi> pässi

Nimesi:

Lausahdus:

76 käyttäjää paikalla

Muista katsoa myös paikallaolijat!

Elektroniputkitelevisio (näköradio)

Mikäs tämä juttu oikein on?

Tämä on televisio, vanhemmalta nimeltään näköradio. Menin eräs ilta käymään kuuluisalla roskispaikallani ja kappas vain! Siellähän kasan päälimmäisena pilkotti huippuhienon näköinen, ainakin 50 - luvulta peräisin oleva puukuorinen televisio! Tutkiskelin roskiksia tarkemmin ja siellä oli myös kaksi muuta putkitelevisiota (putkitelevisiolla en tarkoita nyt siis sellaista, jossa on se kuvaputki [kuvaputki = se vittumainen möhkäle joka on lasista], vaan televisiota ajalta, jolloin ei oltu vielä keksitty / ei ollut yleisessä käytössä niinkin hieno komponentti, kuin transistori

Samaisena päivänä ehdotin vain ohimennen isälleni, että jos kävisimme hakemassa putkitelevision, niin voisimme heittää parvekkeella lojuvan putkiradion pois. Hän lupasi seuraavana päivänä mennä hakemaan sen. Mikä ollakkaan, joku saatanan homo oli viennyt sen sieltä :@:"":":@ VITTU ETTÄ VITUTTI :@:@ SAAATANA helvetin allahhi.

Sitä seuraavana päivänä kuitenkin (lauantaina) menimme uudelleen sinne mielessämme hakea se toinen (hieman paskempi, lavan pohjalla oleva yksilö), se onneksi vielä silloin oli siellä :))))))) Otettiin se nimitäin mukaan ja kannettiin kotia!

Asiaan

Nyt kyseinen laite on meillä kotona, alan tietysti heti innoissani tutkia sitä :))


Eikös olekkin kaunis :))))))))))


No mutta vähät ulkoäöstä, mielestäni sisus on tärkeintä, ylläolevassa kuvassa näemme konesiton. Tämä on ensimäinen kerta elämässäni kun tutkin näinkin korkeatasoisesti putkitelevisiota. Ei mikään kovin uusi laite kyseessä, kuten kuvasta näkyy. Oma mielipiteeni on, että kyseinen laite olisi joskus 50-luvun alkupuolelta peräisin, sanokoon joku, jos tietää tarkemmin vastauksen :)

Henkilökohtainen tavoitteeni tätä telkkaria kohtaan on saada kuva tähän, sitten sen voi heittää pois :)), kun lopulta ei me putkiradiota heitettykkään pois!

Tästä se menikin sitten suoraan eteiseen testiä varten, mitään kuvaa tai ääntä siitä ei lähtenyt, jotain pientä rätinää siitä kuului (myöhemmin totesin erään kondensaattorin kipinöivän siellä).

Seuraavana irroitin koneiston ja toin sen pöydälleni tutkittavaksi. Tästäkin vaiheesta otin yhden kuvan kun se oli pöydälläni, mutta en nyt löydä sitä mistää :O;O;O


Eka on ehjä ja toka on rikki

Innokkaana avasin tietenkin heti juovamuuntajan päällä olevan häkin, josta paljastuikin surullinen näky ;(( elektroniputki on kakkana ;(( mutta ette ikinä arvaa :O en itsekkään vielä käsitä miten tämä on mahdollista, mutta muistin heti kyseisen putken nähtyäni, että minulla oli kaapissa täysin identtinen putki, jonka olin aikoinaan ottanut eräästä toisesta telkkarista roskiksesta "muuten vain talteen". heti alkoi kaappien penkominen ja lopulta se sieltä löytyikin :)

Sanon nyt tässä suoraan, etten kovinkaan paljoa näistä telkkareista ymmärrä, en hirveästi elektroniikasta ja sitä vähemmän vielä elektroniputkista, mutta sen tiedän, ettei elektroniputken kuulu olla valkoinen päältä. Joskus luin jostakin, että ehjän putken tunnistaa päällä olevasta kiiltävän harmaasta väristä.


Tuossa on sitten sitä random säätöä, aika kätevästi saa tuon koneiston myös tollein lattialla että pystyy säätää ja testailla kaikkea ja koputella eri osia. Johdot riittävät hyvin :)

Kuitenkin sen ehjän putken vaihtamisen jälkeen ilmeni seuraava ongelma, sieltä jostain syövereistä alkoi kuulumaan jotain outoa "tök tök tök tök tök" - ääntä. Lopulta sitten paikansin äänen kuuluvan eräästä pienestä mokomasta muuntajasta :@ Sitä muuntajaa sitten aloin koputtelemaan ja hakkaamaan erinäisillä työkaluilla. Toisena myös totesin, ettei eräs putki saannut hehkuja ollenkaan, se putki, joka toimii tasasuuntaajana juovamuuntajan HV jännitteelle. Tiedettävästi myös kuvaa ei voi näkyä, ellei kuvaputki saa sitä rakasta kiihdytysjännitettään! Päätin sen vielä irrottaa, mutta kappas vaan sen putken hattu jäi putken päällä olevaan hattuun kiinni ja putki hajosi :@. Tai ei se oikeestaan hajonnut, mutta siitä se hattu lähti irti ja jäi vain pieni lanka sojottamaan. Sellainenkin putki minulla sattui olemaan tässä laitteessa, jonka kerran otin talteen. Siitä napsasin sen irti ja pistin uudella teippivirityksellä sen kiinni telkkariin.

Muuntaja tököttää vieläki ;OO saatanan paska laite :@ alan hakkaamaan ruuvarilla ja muilla työkaluilla kyseistä palikkaa. Olin todennut hetki sitten, ettei juovamuuntaja edes ole käynnissä. Pientä vihellystä kyllä kuuluu, ihankun se yrittäisi lähteä kyntiin, mutta ei jaksa :O. Taas kaikkea random säätämistä ja taukoa, kunnes yöllä alan uudestaan säätämään ja koputtelemaan kaikkia sieltä löytyviä osia (tämähän on sitä TV:n korjausta ammattilaisen näkökulmasta :D:D). Yhtäkkiä tapahtui jotain! kun kopauttelin muuntajaa taas niin alkoikin kuulumaan tosi kovaa sihinää :S:S sihinä voimistui ja HV putki sai hehkut WOHOO!!!!. Tässä vaiheessa minulla ei kuitenkaan ollut juovamuuntajasta tulevaa HV johtoa putkessa kiinni. Sammutan laitteiston ja pistän sen kiinni ja alan uudelleen vielä kovemmin hakkaamaan tököttävää muuntajaa ja WOHOOO SE KÄYNNISTYY!!!!!!!!!!!!!!!!!!


WOHOOO oli pakko ottaa heti kuva! (lumisadetta siellä vain näkyy). Alla on tuo koneisto samalla tavalla kun ylemmässäkin kuvassa, näkyy kun putket hienosti hohkaavat pimeässä :P

Mittasin sitten mitä jännitettä sinne muuntajalle tulee, mittarin mukaan tasajännitettä 220volttia :O Mutta mehän tiedämme, että muuntaja toimii vaihtovirralla :O outoa :O varmaan tulee jotenki eri taajuudella, ettei mittari sitä sittem ymmärrä tai jotain... ei voi tietää :S irroitin sitten muuntajan ja syötin sinne kuitenkin vaihtojännitettä 230 volttia (erillisen erotusmuuntajan kautta, ettei sulakkeet pääse palamaan) ja hyvin toimi, antoi ulos jotain 8 volttia ja toisesta ulosotosta 3 volttia........ Mikäli oikein muistan.


Nappasin myös kuvan juovamuuntajasta, eikös olekkin vähän eri näkönen kun nykyäään!


Tuossa tuo pienempi on mokoma paska muuntaja :@ tököttelevä. Vieressä oleva on ilmeisesti vain jokin kela tai kuristin, sinne menee nimitäin vain kaksi johtoa!


Noilla sitten tuo koneisto on kiinni ohjaus nappuloissa ja pysty / poikittais kelassa (en tiedä kyseisen komponentin virallista termiä). Itse kuvaputkelle menee vielä yksi tuollainen johto ja tietysti kuvaputken kiihdytysjännitteen HV johto.


Toinen kuva juovamuuntajasta! Muistakaahan kuitenkin, että siellä kuvaputkessa piilee aika ikävän tuntuinen jännite, pahimmillaan vuosia kestää ennenkun häviää kokonaan! Itse näissä säädöissä en jännitettä millään tavalla purkanut, noudatin vaan varovaisuutta irroittaessani sitä kumitöttöröä putken kyljestä / laittaessani sitä takaisin siihen.

Näillä samoilla kokeilukerroilla myös totesin, ettei vika olekkaan muuntajassa :$$$$$$$$$$ Nimitäin kun sitä putkea minkä uusin, se joka ylemmissä kuvissa näkyy valkoisena niin sitä kun kopauttaa ruuvarilla hieman niin johan pörähtää juovamuuntaja käyntiin. Näköjään oli kohdistunut aina jotain tärinävoimia myös siihen putkeen aina kun muuntajaa hakkasin :D Sitä on kuitenkin välillä aika vaikea saada päälle, kun pitää monia minuutteja koputella, että suostuu lähtemään. Myös putken kantaa koputtelemalla saa sen päälle. Ilmeisesti putkessa on vain jokin kontaktihäiriö. Se ei ole kuitenkaan tässä suurin ongelma, vaikka tavoitteeni on läpäisty (eli saada edes jokin kuva näkymään).

Enään ei ilmeisesti analogilähetyksiä lähetetä nääs tuo digi digi saatana :@@ syrjäyttää vanhan hyvän ja hyvintoimineen analogitekniikan! Kone ei ainakaan löytänyt mitkään kanavaa omalla sisäisellä (eikä 5 metriä pitkällä omalla antennillanikaan), joten ajattelin testata joskos siihen olisi saannut digiboxin alkuvalikon jotenkin näkyville. En tiedä kuitenkaan osaako digiboxi enään antennin kautta singaalia antaa, kun homo scartti on nykyään joka paikassa.

Pitäisi meidän videonauhurilla testata, siihen pistää pyörimään jokin kasetti ja sitten katsella telkkarista joskos sieltä löytyisi se taajuus, jota videonauhuri sattuu antamaan. Se systeemi ainakin toimii varmasti, kun olen pienenä videokanavaa vanhoilla telkkareilla viritellytkin...


Päätin virittimenkin ottaa (juottaa) irti siitä, katsoa että se on sisältä kaikinpuolin puhdas yms. Oletukseni oli, että siellä olisi erinäisiä levyjä, jotka liikkuvat (säädettävä kondensaattori ???). Kuitenkin siellä oli jotain seuraavanlaista:


Ei olekkaan säädettävää kondensaattoria.. ainakin putkiradioissa on sellaiset levyt... tiedä häntä


Eikä tuolla mitään puhdistettavaa tai mitään ollut, joten päätin kasata sen. Samalla huomasin, että tuossakin on putkia :OO:OO :D


Olen saannut siunauksen säätää tuota laitetta eteisen puolella, omassa huoneessani on muutenkin ahdasta, ettei oikein jaksa täällä.. kun noinkin iso laite kyseessä. Putkia koputtelemalla käyntiin :-))


Vielä todistus siitä, että jotain kuvaa näkyyy ;-))))))) (lumisadetta)

Jos huomenna jaksaisi käydä ostamssa pätkän antennijohtoa, että saisi telkkarin kiinni videonauhuriimme. Pitää pätkästä johdon toinen pää. kun tässä telkkarissa se antenniliitin ei todellakaan ole sellainen kuin nykytelevisioissa ;)

Päivittelen tätä sitä mukaa kun jaksan... tässä ei kuitenkaan ole läheskään kaikkea mitä olen tuolle tehny, mutta juonen pääkohdat käy ilmi

Noniin, nyt testasin sitä videonauhurilla, mutta ei senkään kautta mitään löytynyt ://. Eräässä vaiheessa myös huomasin HV tasasuuntausputken hehkuvan oudon kirkkaasti (kirkkaana kun pohjantähti saatana) ja hetken päästä siitäkin alkoi kuulumaan outoa naksumista ja ilmeisesti hehkulanka kärähtänyt poikki. Koputtelemalla saa sen pysymään muutamia sekunteja kerrallaan päällä ja hyvin kirkkaana. Onneksi minulla on kuitekin samaisia putkia kolme kappaletta hyllyssä :)

En ole vieläkään lakannut yrittämästä!

Taas paloi HV tasasuuntausdiodiputki!

Alan jo kyllästyä tämän television säätämiseen! Vois kohta alkaa miettimää miten hankkiutua eroon tästä. Ei kuitenkaa raaskis ihan roskii heittää :( varsinkaan ku tuossa voi olla jotain putkia, joita on muuten vaikea saada ja joku vanha antiikkikeräilijä voi vaikka tarvita sellasia. Voisin sanovani kunnioittavani vanhoja 60 - 70 luvun sähköasentajia :) Haluaisin itse elää 60 luvulla ja olla TV korjaaja!

Noin viiden vuoden jälkeen

Empä olisi arvannut, että tähänkin artikkeliin tulisi vielä päivitystä!
No tuo kone tosiaan on hävitetty aikoja sitten, muistona siitä minulla on vain yksi vastus. Kuitenkin tuon ja erään (jo edesmenneen ystäväni) innoittamana päätin lainata kirjastosta Veli Noriman Televisiotekniikan kirjan ja siitä se sitten lähti. Viimeisen kahden vuoden aikana on ollut yhtä sun toista televisioprojektia, mutta kunnolla alkuun se on vasta lähiaikoina päässyt saadessani ison nipun kaavioita telkkareihin. Ilman kaavioita loppuu minunkin ymmärrys ja mielenkiinto niiden setvimisessä, ei ole mukava vaihdella osia tietämättä niiden TARKOITUSTA ja sitä TARKOITUSTA on hankala hahmottaa ilman kaaviota. Ehkä ammattilainen pystyisi, mutta ei sunnuntaikorjailija.

Jos joku on tänne asti jaksanut lukea, voin olettaa hänellä olevan mielenkiintoa aiheesta ja antaa linkin erääseen toiseen rojektiin: Salora TV 60

Copyright © PenaNetworks säätiöt 2006 - 2022