Vaihdettiin kierros Hernekeitto joulukinkun potkasta - PenaSäätiöt
Etusivu
Tietoa Penasta
PenaPedia
Pena Palsta
Kuvakalleria
Savukehinnasto
Linkkejä
Materiaalia

Ajoneuvotietokanta (BETA)
Osoitetietokanta (BETA)

Yritystietokanta (BETA)

Vanhat uutiset

Kappale Kauneinta Suomea
Metsäkaatopaikkoja
--> Adolf <--
LOTTO-numerot

PenaNetworksin museo
PenaNetworksin kirjasto

Suosittelemme Ääliömäiset sivustot

Miksi KOIRA(@) tuijottaa?

Se haluaa matkia Teitä
Sillä ei ole parempaakaan tekemistä
Sillä on pää-ongelma

Aiemmat kyselyt

Pulautteet

<pässi> pässi
<pässi> pässi
<pässi> pässi
<pässi> pässi
<pässi> pässi

Nimesi:

Lausahdus:

61 käyttäjää paikalla

Muista katsoa myös paikallaolijat!

Onnistunut hernekeiton ohje

Tällä kertaa aijomme tuottaa onnistuneen hernekeiton ohjeen vituiksi menneen hernekeitto-ohjeen tilalta.

Jos et halua hernekeiton menevän vituiksi, kannattaa seurata tätä ohjetta.

Hernekeiton valmistaminen on helppoa ja hauskaa sekä lisäksi aikaa vievää puuhaa. Se on aloitettava jo edellisenä iltana laittamalla herne likoamaan kattilaan. Herne saa liota kattilassa hyvän aikaa.

Kun herne on lionnu kattilassa yön yli - siivilöidään se ja huuhdellaan kylmällä vedellä. Kattila täytetään uudelleen vedellä ja laitetaan herneet kattilaan sekä liesi kuumimmalle teholle herneen kiehuttamista varten.

Siivilöidyt herneet

Herne siivilöity ja huuhdeltu. Ostin kilon herneitä, koska viisisataa grammaa ei oo loppuenlopuksi paljoa. Ensimmäistä kertaa elämässäni tehdessäni irtoherneestä keittoa, nuukailin turhaan herneiden määrässä ajatellen, että ne paisuu. Oikeasti ne vaan hajosi ja niiden viemä tila pieneni eikä suurentunu.

Joulukinkun jämät

Nyt päästäänkin itse asiaan vasta. LIHHAAN! Aijomme laittaa hernekeittoon lihaa ja tehdä siitä lihaisan maukasta sekä suussa sulavaa.

Hamstrasin joulukinkun joulun jälkeisistä alennusmyynneistä ja säilytin sitä pakastimessa, Pasia siis. Viikon 10 lopulla oli bileet, jossa viina virtasi ja laulu raikasi sekä Pasi pääsi suihin.

Pasia riitti vähän alle viikon päiviksi ja nyt se on siinä kunnossa, ettei siitä saa kaluttua järkevästi lihaa. Lihaa siinä on ihan vitusti, mutta luun ympärillä on helvetillinen rusto- ja jännekertymä (Jota ei WOTKIN'Sin possulla ole!). Rustosta tai jänteistä en pidä kun ajattelen niitä syödessäni. Hernepataan potka lihoineen ja jänteineen sopii vallan hyvin, sillä ne pehmenee ja hajoaa keitettäessä sekä luusta irtoaa aromeita sopan sekaan.

Joulukinkun jämät

Leikkelin jäljellä olevan kamaran pois, se ei varmaan ole kovin hyvää sopassa. Lisäksi vähän leikkelin sitä jo valmiiksi keittoa varten.

Potka hernekeittoon

Voi vitun vittu!

Meinääko tästäkin tulla vituiksi mennyt hernekeiton teko-ohje! >:O Tuo vitun potka ei mahu kattilaa! >:O

Potka hernekeitossa

Sain ujutettua sitä sinne, kun tein kauhalla tilaa herneiltä. Ai jai kun näemme kuvista jo lihaliemien likoavan makoisasti keitinveteemme.

Potka hernekeitossa

Pinnalle kerääntyessä valkoista tai muunväristä vaahtoa, kannattaa sitä siivilöidä pois. Se ei oo varmaa kovin hyvää.

Hernekeiton teko

Noniin, nyt on menny ehkä tunti-puoltoista aikaa kirjoitellessani edellisiä asioita ja ratkaisessani teknisiä ongelmia. Entinsenä WINDOWS-sistina olen tottunut tekemään asiat hankalasti, olen tähän päivään mennessä AINA pienentänyt ohjeiden kuvat käsin sekä kirjoittanut kaikki kuvatagit käsin - Nyt ne ajat on muuttuneet!

for i in *.JPG
do 
convert -resize 800x600 $i pienet/t$i
echo "<p><a href=\"$i\"><img src=\"t$i\" alt=\"\" /></a></p>"
done

Kone tekee sen puolestani! Antakaa Tekin koneen tehdä se puolestanne!

Sipulit

On aika lisätä sipuli. Kaksi sipulia vähintään - onhan herneitä sentään kilo! Sipulit on syytä lisätä ajoissa, jotta ne ehtii pehmenemään ja muuttumaa läpinäkyviksi, sipulien on tarkoitus olla mahdollisiman huomaamaton aines sopassa.

Leikatut sipulit

Laitoimpa vielä kolmannen sipulin pilkkoen, mitä täss nuukailemaan.

Hernekeitto

Ajattelin kääntää potkan ympäri ja strategisesti samalla laittaa sipulin kun en pääse potkan kanssa sekottamaa kunnolla. En käännäkään potkaa ympäri, paljon mehevämpi puoli on pinnanalla - annettakoon sen siellä pysyä.

Aika paljon siitä on jäljellä, veitsellä vähän raatelin sitä, jotta irtoaisi lihaa ja luun aromia.

Unohdin kuvata sen, mutta se näkyy vähän kuvien oikeassa reunassa.

Hernekeitossa sipulit

Sipuli.

Hernekeitto potkalla

Meirami

Ripaus meiramia.

Kotisinappi

Loraus, siis kunnon loraus KOTIsinappia!

Peukussa ei muuten ole syylää! Se on joku vitun patti, joka on ollu jo kymmenkuntavuotta mutta ei ole syylä. Samallaisen patin alku oli joskus toisenki käden peukalossa. Tiiän yhen tyypin, jolla on vitun iso patti keskisormessa tai nimettömässä.

Hernekeitto

Kattila on aika täynnä. Potka on melkein hukkunu.

Tässä vaiheessa, kun herne on jo noinkin sakeaa, kannattaa viiden tai enintään 10 min välein käydä hämmentämässä soppaa. Herne tuppaa vajoamaan pohjalle ja saattaa palaa pohjaan. Itselläni ei kovin herkästi kun on niin paksupohjainen kattila. Taitaa olla päälle sentin paksuinen pohja.

Herne on jo niin sakeaa, että voitaisiin ottaa potka vittuun.

Sotkusta hommaa!

Potka

Ai jai kun tuossa on vielä paljon lihaa! Jänteet on tuntunu "katoavan" keitettäessä, kun nyt tuo on ihan normaalia pehmeää lihaa.

Kaavin sitä talteen ja laitan luun hetkeksi soppaan.

Potka

Pasin jalka!

Nestepinta aleni. Jotain kivaa tuonne mahtuis vielä. Olin ostanu porkkanaa, mutta sitä en sinne laita ei se sovi tämmöseen pitäköön pupu sen ja linssikeitto.

Alkaisi olla valmista!

Antaa muhia vielä levyllä.

Soppien ja varsinkin hernesopan teossa on tärkeää muistaa pienet tehot liedellä. Itse en kolmosta suurempaa tehoa käyttänyt kertaakaan paitsi alkulämmityksessä, jossa kylmä hernevesi lämmitettiin. Lopussa pidin pelkkällä ykkösellä ja odotin tyyliin 20 min kiehumisen alkamista - hitaasti hyvä tulee ja nythän se kiehuu! Jonkinaikaa saa porista ja sitten sammutan 1 tehon ja jätän jälilämmölle. Siinä lämmössä se kestää varmaan parituntia kuumana ja nelisentuntia lämpimänä.

Itse asiassa vielä voi herneen selviä kuoria havaita, annettakoon vielä muhia lisää!

Valmis hernekeitto

Nyt se on valmista!

Pohjalta kun kauhasee, tulee sellasta soosia. Vähän samanlaista soosia, kuin purkkihernekeitoissa.

Annan sen silti olla levyn päällä, levy toki sammutettuna.

Jossain vaiheessa pitäisi maistaa. Harvoin ruokaa tehdessäni maistan keskenkaiken (paitsi silloin usein kun syön kuormasta, mutta ne on yleensä ruuan raaka-aineita), ei sitä makua pysty kuitenkaan mitenkään korjata jos se on huono ja se ei voi olla huono jos ruoka a) näyttää hyvältä(oikeanlaiselta) b) tuoksuu hyväktä(oikeanlaiselta). Myös keskenkaiken saattaa olla liian itsekriittinen ja lisätä suin päin epäsopivia mausteita epäsopivan määrän. Ruuasta tulee sellaista kun tulee.

Katso myös

Vituiksi menneen hernekeiton teko-ohjeet!

Copyright © PenaNetworks säätiöt 2006 - 2022