Vaihdettiin kierros Pihavalaistus tasasuunnatulla verkkojännitteellä - Pena Palsta
Etusivu
Tietoa Penasta
PenaPedia
Pena Palsta
Kuvakalleria
Savukehinnasto
Linkkejä
Materiaalia

Ajoneuvotietokanta (BETA)
Osoitetietokanta (BETA)

Yritystietokanta (BETA)

Vanhat uutiset

Sähkönsiirron tariffilaskuri

Kappale Kauneinta Suomea
Metsäkaatopaikkoja
--> Adolf <--
LOTTO-numerot

PenaNetworksin museo
PenaNetworksin kirjasto

Suosittelemme Ääliömäiset sivustot

Pitäisikö osoitetietokantaan ajaa myös rakennusten ja kiinteistöjen neliöhintoja?

Ehdottomasti! :D Popparit voi jo ottaa esille!
Hävettää, kun auto on taloa arvokkaampi :$
Annoin itseni jo Huaweille ja googlelle - Te ja datanne olette se ongelma!

Aiemmat kyselyt

Pulautteet

<kessulle asiaa> saako jostain tilattua vaikka valmiita tupakkeja askissa/kartongissa, vaikka punainen LM?
<Dmitri Peskov> Älypuhelimia ei pitäisi käyttää virallisissa asioissa. Niissä on varsin läpinäkyvät järjestelmät – oli kyseessä sitten mikä käyttöjärjestelmä tahansa, oli se sitten Android tai iOS. Heittäkää ne roskiin.
<Pena> :DDDDD
<kessu > voi leikata myös kahvimyllyllä tokmanni 15.- jos sakujen kone hammasrattaita kantsii ostaa jemmaan
<kessu > tupakanlehdet eurotabac.de,hylsyt zig zag tubakas.ee leikkuukone tuolta saksasta ja täyttökone ebay powermatic 4 röökiaski alle euron

Nimesi:

Lausahdus:

100 käyttäjää paikalla

Muista katsoa myös paikallaolijat!

Pena Palsta

Etusivu | Haku | Käyttäjälista | Rekisteröidy | Ohjeet

Käyttäjätunnus: Salasana:

Pihavalaistus tasasuunnatulla verkkojännitteellä

Etusivu -> Yleinen keskustelu -> Pihavalaistus tasasuunnatulla verkkojännitteellä

PenaItse
Liittynyt:
11.5.2012 18:55
Pihavalaistus tasasuunnatulla verkkojännitteellä
Lähetetty: 14.1.2023 16:05 Muokattu viimeeksi: 14.1.2023 18:00
Sain viimein aikaiseksi kokeilla kuinka nuo halvimmat schukopäiset paskaledispotit oikein toimii erillaisilla jännitteillä.
Kaikille lienee sanomattakin selvää nykyelektroniikan olevan hakkuripohjaisilla tehonlähteillä. Hakkuritehonlähteeseenhän kelpaa aivan minkälainen sähkö tahansa, tasa, vaihto, aaltomuodosta välittämättä.
Kun toteutetaan tämä rautasydänmuuntajalla, saadaan seuraavat ominaisuudet ja hyödyt käyttöön:

- Koko piiri on galvaanisesti erotettuna valtakunnanverkosta ja maapotentiaalista
- 230 v ledivalaisimet on naurettavan halpoja nykyään vs. 12 v spotit yms muu "ei volyymi tuote"
- Johdinpaksuus pysyy hyvinkin ohuena korkean jännitteen ansiosta eikä tarvita kuin 2 johdinta. (ei suojamaata)
- Sähköturvallisuudesta ei tarvitse huolehtia sen enempää kuin 12 V järjestelmässäkään. Tämä säästää aivan valtavasti työtä, vaivaa sekä kustannuksia :P Koska Nykyään kun pyrin tekemään 230 V asennukset vaatimusten mukaisesti vaatimusten mukaisilla (laadukkailla) kalusteilla, suojalaitteilla ja johtimilla.

Tasasuuntaan jännitteen jo muuntajan lähdössä:
- Piirissä vaikuttaa sykkivä tasajännite --> kytkimet ja katkaisijat ei kipinöi pilalle eikä niiltä vaadita DC kesto-ominaisuuksia --> normi AC kalusteet käy hyvin.
- Vaikka erotus onkin galvaaninen ja sähköiskun saaminen vaatii yrittämistä, ei sykkivä tasajännite ole yhtään niin vaarallista kuin sama jännite 50 Hz vaihtosähkönä. Sähköiskun saaminen vaatii 2-piste kosketuksen molempiin johtimiin, eli yhteen koskeminen ja jalka lätäkössä ei aiheuta mitään tapahtumaa.
- Mitään muutoksia ei tarvita valaisimeen, alkuperäinen elektroniikka sekä sisäänrakennettu tasasuuntajaaja voivat jäädä paikoilleen. Ja kun se jätetään paikoilleen - ei ole väliä edes napaisuudella kuinka ne lopulta kytkee. Schukopää vaan poikki.

Kokeilin eräällä muuntajalla motonetin 10 W ledispottia 120 V tasasuunnatulla jännitteellä, mutta sillä eivät toimi. Myös spekseissä on jännitteeksi vaadittu 230 V ilman jänniteskaalaa.
Itse vain ajattelin noita tehtävän samalla tavalla koko maailman markkinoille, jolloin hakkuri olisi mukautunut myös 120 V jännitteelle, kuten PC-powereissa on nykyään. No näissä se ei toimi, muuten olisin valinnut näihin vielä alemman jännitteen.


Teoriatasolla keksin ehkä yhden seikan, joka tälläsessä järjestelyssä saattaa rasittaa valaisinta tavallista enemmän, mutta tämäkin on niin marginaalinen asia ettei tätä kannata ajatella kuin teoreettisena pohdintana:
Valovirrassa tasasuuntaussillasta menisi sähköä diodiparien läpi vuorotellen riippuen eletäänkö positiivista vai negatiivista puolijaksoa, minun menettelyllä laitteen tarvitsema teho kulkee kokonaan toisen diodiparin puolelta ja toinen jää käyttämäti.
Oisiko diodit voitu mitoittaa kestämään pitkällä aikavälillä vaan 1/2 osaa tarvittavasta tehosta? :D Jos ei, tässä sit vinkki elektroniikkavalmistajille kuinka surkeanlaatuisista laitteista saa entistä surkeampia ;)

Suojamaajohtimen kytkeminen - napaan voisi olla ihan asiallista, muuten X/Y kondensaattoreiden johdosta rungon jännite kelluu, tosin kelluisihan se muutenkin liitettäessä valaisin 0-luokan pistorasiaan. Tuskin tuotakaan tarvitsee ajatella sen enempää.

Muuntajan kokoa valittaessa on syytä muistaa huomioida valaisimien tehokerroin, hyötysuhde ja tarvittava näennäisteho (VA).
Liian suurta muuntajaa ei tule valita "varmuuden vuoksi", meinaan myöllä ainakin katkaisijoilla ja muilla ohjata toisiojännitettä - en muuntajan syöttöä. Lääketieteen ja tekniikan tohtori Leena Korpisen kirjoittaman opuksen mukaan muuntajan tyhjäkäyntiteho on noin 0.5 - 2 % nimellistehosta. Ei siis lasta eikä paskaa vuoden aikana esim. 60 VA murikalla.
Lisäksi autotalliin ja piharakennuksiin jo nyt toteuttamani 24 V valaisinpiiri on jatkuvasti jännitteellinen. En ole mitannut paljonko led driveri vie tyhjäkäynnillä sähköä.

Virroituksessa vielä pohdin käyttäisinkö CAT-6 kaapelia vai jotain muuta pitkän jatkojohdon jämää. Todennäköisesti CAT-6, halvasta hinnastaan johtuen. Sillä olen tehnyt osan 24 V piiriäkin, jännitehäviö vain on turhan suuri jos puhutaan ampeeriluokan virroista joita työpaikan roskiksesta kaivetut LED-valonauhat syövät.
Tässä muuntajakäytön tapauksessa voi vielä käyttää useampaa paria rinnakkain varsinkin pitkillä vedoilla. Ideaalinen kaapeli tähän olisi ollut esim. antennijohdo, jossa olisi vaippa suojaamassa keskijohdinta. Myöskin läpilyöntijännite oisi ollut paljon suurempi kuin verkkojohdossa.
Verkkojohdolla saa toki muutakin singaalia vietyä samalla kaapelilla tarvittaessa.

----------------------------------------
olen pena ja lisäksi vitun homo seniili mulkkuperse joka tuunaa 106 vetoakselia perslävellään soinia soimaten pusikon piinaavassa uutteruudessaan

Vastaa aiheeseen

Sinun pitää kirjautua sisään tai rekisteröityä osallistuaksesi keskusteluun!

Copyright © PenaNetworks säätiöt 2006 - 2023