Vaihdettiin kierros Perus putkityövinkkejä - Pena Palsta
Etusivu
Tietoa Penasta
PenaPedia
Pena Palsta
Kuvakalleria
Savukehinnasto
Linkkejä
Materiaalia

Ajoneuvotietokanta (BETA)
Osoitetietokanta (BETA)

Yritystietokanta (BETA)

Vanhat uutiset

Sähkönsiirron tariffilaskuri

Kappale Kauneinta Suomea
Metsäkaatopaikkoja
--> Adolf <--
LOTTO-numerot

PenaNetworksin museo
PenaNetworksin kirjasto

Suosittelemme Ääliömäiset sivustot

Pitäisikö osoitetietokantaan ajaa myös rakennusten ja kiinteistöjen neliöhintoja?

Ehdottomasti! :D Popparit voi jo ottaa esille!
Hävettää, kun auto on taloa arvokkaampi :$
Annoin itseni jo Huaweille ja googlelle - Te ja datanne olette se ongelma!

Aiemmat kyselyt

Pulautteet

<kessulle asiaa> saako jostain tilattua vaikka valmiita tupakkeja askissa/kartongissa, vaikka punainen LM?
<Dmitri Peskov> Älypuhelimia ei pitäisi käyttää virallisissa asioissa. Niissä on varsin läpinäkyvät järjestelmät – oli kyseessä sitten mikä käyttöjärjestelmä tahansa, oli se sitten Android tai iOS. Heittäkää ne roskiin.
<Pena> :DDDDD
<kessu > voi leikata myös kahvimyllyllä tokmanni 15.- jos sakujen kone hammasrattaita kantsii ostaa jemmaan
<kessu > tupakanlehdet eurotabac.de,hylsyt zig zag tubakas.ee leikkuukone tuolta saksasta ja täyttökone ebay powermatic 4 röökiaski alle euron

Nimesi:

Lausahdus:

122 käyttäjää paikalla

Muista katsoa myös paikallaolijat!

Pena Palsta

Etusivu | Haku | Käyttäjälista | Rekisteröidy | Ohjeet

Käyttäjätunnus: Salasana:

Perus putkityövinkkejä

Etusivu -> Oppaat ja vinkit -> Perus putkityövinkkejä

PenaItse
Liittynyt:
11.5.2012 18:55
Perus putkityövinkkejä
Lähetetty: 9.7.2022 21:03
Kerätään tähän perusputkityöhön liittyviä käytännön vinkkejä ja ohjeita. Muistan, kun ensimmäisiä kertoja jouduin pähkäillä puserrusliittimien, tiivistysten ja muiden kanssa ensimmäisessä purkukuntoisessa 7 k talossamme, aihe suorastaan kauhistutti, pelotti.
Paljonko on 1/4 tuuma? Entä 3/4 ?? Mistä tiedän minkä kokonen tämä on kaupassa.
Wikikkon ns. "ohjeita" lukemalla ei alkanut muuta kuin enemmän pelottaa ja tuntumaan, että tämä olisi jokin oikeaa ammattitaitoa vaativa tieteenala.

Mitään alan koulutusta minulla ei ole eikä muutakaan, yhtään mitään virallista tietoa/taitoa - ainoastaan hieman kokemusta "kytke ja kokeile" - mentaliteetilla opittua.

1. Käytä AINA hamppua ja kittiä, sitä teflonpaskaa laitetaan vaan 1/4 osa ja sitä pienempiin liitoksiin.
Kierteitä ei tarvitse karhentaa hamppua käytettäessä, mikäli sitä käytetään oikealla tavalla.
Ota palikka oikeaan käteen, kierre osoittaa vasemmalle. Rullaa hamppua itseesi päin, koita pelata sormilla siitä ohutta ja leveää rainaa. Hamppua ei tarvitse kovinkaan paljoa laittaa - se turpoo siellä kyllä saadessaan kosteutta. Kiertosuunta on tärkeää olla oikein, ettei se ala kiertyä pois kiristettäessä.
Hampun määrä omien kokemuksieni mukaan riippuu paljonkin kohteesta ja varsinkin siitä onko liitos ns. suuntatarkka. Eli esimerkiksi hana pitää osoittaa tiettyyn suuntaan - tällöin käytä reilummin hamppua, jotta voit lopettaa kiristämisen oikeassa kohtaa. Jos käytät liian vähän, saattaa hana jäädä löysälle. Ei siis vuotavaksi, vaan muuten heiluvaksi.
Tässä kohtaa tullaan yhteen, voisiko sanoa ehkä jännittävimmistä asioista putkitöissä. Sinula on motivaatio kiristää hana tietysti mahdollisimman kireälle silti osoittaen oikeaan suuntaan.
Uskallatko pistää vielä yhden kierroksen? ;) Niimpä .. Tässä auttaa reilusti laitettu hamppu, jotkut kierteet kun on niin lonksuvia väljiä. Jos päätät ottaa vielä yhden kierroksen, aloita se varovaisesti, tunnet siinä 1/4, viimeistään 2/4 kohdalla tuleeko se menemään täyttä kierrosta. 1/4 kohdalla voit vielä pakittaa takaisin, no ehkä 2/4 kohdallakin, riippuu ehkä liitoksen "tärkeydestä". 3/4 kohdalla kannattaa ehkä ennemmin purkaa liitos ja hamputtaa uudestaan, voi niin suuren takaisin kiertämisen jälkeen jäädä löysäksi - vaikka siis pitäväksi kuitenkin.
Pienenä knoppitietona voisi mainita kuinka hamppuliitos on ensin sormin liikuteltavissa ennen kuin se vuotaa vettä. Lue ja ymmärrä tuo lause.

Putkikonstruktioissa on yleensä useita erilaisia osia, joilla on yhteistä niiden liitos toisiinsa kierteiden avulla. Suuntauksessa olen käyttänyt monesti hyödyksi myös monen kierteen kiertämistä kerrallaan. Vaikka tuuman T-haara, johon laitetaan supistusnippa 1/2, kaksoisnippa hanalle ja itse hana.
Voit kasata tuon pala kerrallaan valmiiksi, mutta hanan suuntauksessa helpottaa jos et kiristä niitä ihan loppuun. Tällöin siinä on ruhtinaallisesti pelivaraa säätää hanan suuntaus kohdalleen.

Älä ahnehdi liian suuria kokonaisuuksia - käytä kartioliittimiä, katso niiden paikka pelisilmällä mahdollisia tulevia huoltoja varten. Ajattele, että jos luistat rakentaessa jonkun asian helpoimman kautta, mutta jonka laiminlyönti aiheuttaa ongelmia jatkossa JOKAISEEN tulevaan huoltoon. Itse ainakin kärsin ennemmin kerran kuin pääsen kertaalleen kuin koira veräjästä ja ajasta iäisyyteen kiroilen miten vitun vaikea tämä on huoltaa JOKA KERTA.
Kartioliitin on myös oiva apu auttamaan suuntauksessa.

Punosletkut on jonkun taivaan tai jumalan lahja putkitöille! Käytä niitä vaikka jotkut niitä haukkuvatkin ja vääntelevät hampaat irvessä kupareita ja pexejäänsä.
Punosletkua ei saisi laittaa kartioon, siis liittimeen josta on poistettu mutteri ja helmi. Tämä sulkee sinulta paljon "paikkoja" pois.
Käytännössä tasotiivisteet pitää kyllä helmien paikalla ihan hyvin.

Puserrushelmien kiristäminen. Putkitöitä tehdessä tiedostaa putkissa kulkevan paineen, nesteen (veden) ja tiedostaa myös mahdollisesti seuraukset, jotka aiheutuvat jos liitos pettää.
Näiden seikkojen vuoksi puserrushelmiä kiristetään liian kireälle.
Löysäksi jäännyt puserrushelmi ei "räjähdä" eikä "poksahda" mihinkään paineiden tullessa. Jos se on löysällä, se tiputtaa hiljalleen ja korjaantuu kiristettäessä. Kiristä vain niin paljon, että vuoto loppuu.
Liikakiristyksessä taas voi mennä se helmi halki. Liitos näyttää tiiviiltä päälisin puolin, silti ajansaatossa alkaa hiljainen tiputus. Pahimmassa tapauksessa, pehmeän kuparin se voi osittain leikata katki !!
Sama pätee punosletkluihin tasotiivisteillä, vaikkakaan niissä ei ole helmeä halkeamassa. Kokemusta ei ole, mutta uskoisin voimamiehen kiristäessä sen laipan tulevan mutterin reiästä läpi ..
Itse olen ajatellut helmiliitoksen olevan liian löysä myös, jos sitä jaksaa sormivoimin pyörittää suoraan liittimestä. Toki mikä tahansa pyörii sitten jos koitat 30 cm putken vipuvarrella.
Pieniä kokoja kiristäessä, vaikka putkikoot 8 ja 10, avain on yleensä aivan liian suurikokoinen, silloin kannattaa ottaa avaimen päästä kiinni ja kiristää kuin ei avaimessa olisikaan kuin 5 cm pituutta.
Oli tilanne mikä tahansa, jos näyttää kiristäessä vastapuolen tavarat lähtee pyörimään mukana, hae suosiolla se toinen avain, papukaijapihdit tai putkipihdit!
Punosletkuissa varsinkin täytyy pitää vastaan.
Huomioi, joissakin punosletkuissa on pahvi vai mikä lie tiivisterengas, ne ei lähde kiertymään yhtä helposti, kuin kumiset eikä niitä tarvitse kiristää yhtä paljon. Niissä tuntee kyllä kun se pohjaa.
Jos voit valita punosletkuja, valitse kahdella mutteripäällä olevat. Sitä tunnetta, kun kierrät sen kiinni ja tajuat ettei siinä toisessa päässä olekaan mutteria; se olisi pitänyt laittaa sitte paikalleen jo paljon aikasemmin. Nyt joudut sitä letkunpaskaa pyörittää ahtaassa välissä koko pituudeltaan.
Siniraitaputkessa liittimet pyörivät aika helposti, vaikka ovatkin kyllä kiinni. Pyri noudattamaan niissä liitinvalmistajan antamia ohjeita kiristämisessä ja tukiholkkien käyttämisessä (jääkö rako, miten iso rako).
Muista, että helmiliitos on täysin verrattavissa kartioliittimeen/venttiiliyhdistäjään. Huomioi tuo kootessasi jotain monimutkaisempaa kokonaisuutta.
Sellaista kootessasi pyri ruuvipenkissä tekemään kaikki kierreliitokset valmiiksi, niin ettei kohteessa ole kuin helmiä tai muita mutteripäitä.
> se tunne, kun koitat näpertää hamppua lyhyeeseen kierrepäähän ahtaassa kolossa ja ekalla pyöräytyksellä toteat kiertäneesi sen vielä väärään suuntaan:@
Varaa aina ylimääräisiä helmiä/kiristysrenkaita - jos et liittimiä raaski.
Helmiliitosta kiristäessäsi muista liikekitka on pienempi kuin lepokitka. Tämä on hyvä ymmärtää oikeastaan mitä tahansa pulttia kiristettäessä; Jos nitkutat sitä hiljaksiin kiinnipäin, voi se jäädä lopputuloksena jopa löysemmälle, kuin itsevarma kääntö suoraan "pohjaan" yhdellä kertaakaan pysähtymättömällä väännöllä.
Samoin se on alttiimpi särkymiselle. Helmiin voi sipaista liukasteeksi kittiä.
Ennen työn aloittamista osia on hyvä pyöritellä ensin paljaaltaan ja miettiä/suunnitella lopullista kasaamisjärjestystä sekä onko se konstruktio jonka olet päässäsi miettinyt, nyt lopulta se paras mahdollinen?
Ei olisi eka kerta, kun 90 asteen kulmaan on kasattu jo hanat, letkupäät ja kaikki, tukkiin kiinnittäessä huomataankin etteihän se vitun paska mahdu pyörimään siellä --> puretaan niin pitkälle jotta mahtuu ja uudelleen kasaus.
Puserrusliitoksia voi avata ja kiristää niin paljon kuin sielu sietää. Siellä sun täällä vaan elää sitkeästi legenda niiden olevan kertakäyttöisiä joka on aivan höpö höpö juttua.
PEXin kanssa toimiessa - älä jätä tukiholkkeja laittamatta vaikka ne olisivatkin päässeet loppumaan tai toisessa kerroksessa.
Tukiholkkeja 15 mm putkelle ostaessasi, varmista niiden olevan oikeasti sopivia. Jossakin ilmoitetaan mihin putkikokoon nämä holkit sopivat "15 mm", kun taas jossakin ilmoitetaan holkin halkaisia "15 mm", joka ei tietenkään sovi 15 putkeen. Ja kassillinen vääriä holkkeja ostaneena se kiusaus onkin kasata ilman. Vieläpä jos pullo on narautettu jo pihassa auki ..
Koita pitää mottona "niin vähän osia kuin tarvis", itse käytän yleensä hieman aikaa etsimiseen ja miettimiseen kuinka tämän voi tehdä mahdollisimman vähillä liitoksilla ja osilla vs. ottamalla ensimmäiset palikat mitkä käteen sattuu.
Sinua epäilyttää riittääkö 10 tai 12 mm putki tähän, siis tuleeko sieltä tarpeeksi vettä. No tulee! Itse hieman hämmästyinkin aluksi kuinka "paljon" on jo 1 bar painetta ja kuinka suuri määrä vettä pienestäkin pillistä sitten lopulta tulee.
En tiedä mitä tämä on, sattumaa vai aivan totta? Yleisin kuitenkin tarvittava putkikoko on 1/2 ja 15 mm, ainakin tässä pientalosektorilla.
1/2 kaksoisnippoja ei voi koskaan olla liikaa! Hyvä periaate on kaupassa; jos lasket tarkasti mitä tarvitset, jos ei muuta, pistä ainakin 1/2 kaksoisnippoja tuplat. Mieluiten jokaista yksi liikaa.
Puutarhaletkujen tai joidenkin muiden letkujen kanssa pelatessa valitse ennemmin pykälää pienempi letkunippa kuin pykälää suurempi. Jos et usko, niin varmaan tarkistat mielipiteesi seuraavalla kerralla uudestaan.
En voi sanoinkaan kuvailla kuinka vittumaista on repiä kovettuneita tai muuten takertuneita letkuja nipoista irti, yleensä juuri sellaisista joihin ne on vuotta aiemmin voimalla painettu.
Valitse kokoa pienempi - ne kyllä pysyy siinä klemmarilla.
Klemmarista; Osta aina ruostumaton, hintaero sinkittyyn on niin pieni, ettet varmasti halua itsellesi jo ennalta pohjustettua vitututsta tulevaisuuteen.
Klemmarien kiristämisestä; Ota se 7 räikkä jo alusta asti mukaan kuvioihin, ettei sitten kämmen auki tarvitse kaivella sitä 7 räikkää jäykkäkouristusbakteereja vilisevän romukasan seasta.
Tuoreita liitoksia, jos varmistaa ettei vain vuoda, voi kääräistä vessapaperiin. Tällöin huomaa jo kaukaa jos paperi on kostunut, yksinäisiä pikkutippoja esimerkiksi tiskialtaan alla ei huomaa kovin helposti.
Älä pihistele sulkuhanojen asennusta. Lämminvesivaraajaa tai jotain muuta vesijärjestelmää asentaessa, mieti sen tyhjennys mahdollisiman helpoksi. Rakentaessa ei ole iso vaiva pistää hanaa ja letkuyhdettä jo valmiiksi alimmaiseen kohtaan. Vettä täynnä olevaan järjestelmään niiden laitto on jo huomattavasti hankalempaa.
Hätätilanteessa kannattaa improvisoida. Esim. rakennelmasta uupuu muhvi. Olet käynnyt kaikki vaihtoehdot lävitse ja ainut tapa saada se kasaan on käyttää 1/2 muhvia, jota sinulla ei ole. Mutta onko esim. palloventtiili molemminpuolisilla sisäkierteillä? Sehän ajaa täysin saman asian. Tai onko supistusnipat 3/4 kokoon johon löytyisikin kulma molemminpuolisilla sisäkierteillä?
Yksinkertainen rakennelma, yhden osan puuttuessa voi muuttua hyvinkin monimutkaiseksi palapeliksi, kun yksi osa korvataan 5 osasta rakennetulla vastaavanlaisella. Josta tullaankin tilanteeseen jossa putkiosia ei voi olla liikaa varastossa! Putkiosat ovat paljon (käyttö)arvokkaampia putkiosina, kuin messinkiromussa.


----------------------------------------
olen pena ja lisäksi vitun homo seniili mulkkuperse joka tuunaa 106 vetoakselia perslävellään soinia soimaten pusikon piinaavassa uutteruudessaan

Vastaa aiheeseen

Sinun pitää kirjautua sisään tai rekisteröityä osallistuaksesi keskusteluun!

Copyright © PenaNetworks säätiöt 2006 - 2023